GENÇ GİRİŞİMCİLER DEPOLAMA İHTİYACINA YENİ BİR SOLUK KAZANDIRDI

Karaman-Organize-Sanayi-72

KARAMAN’DA DEPOLAMA İHTİYACINA YENİ BİR SOLUK KAZANDIRDILAR

GENÇ GİRİŞİMCİLER DEPOLAMA İHTİYACINA YENİ BİR SOLUK KAZANDIRDI

Tarım şehri Karaman’da son yılarda meyve başta olmak üzere gıdaların üretim anındaki yüksek kalitesini tüketiciye aynı oranda sunmak için kullanılan soğuk depolama sistemlerinin önemi artıyor.

Her yıl özellikle elma üretiminde rekolteyi zamanla artıran Karaman’da, soğuk hava tesislerine olan ihtiyaç da kaçınılmaz oluyor.

Karaman’da genç girişimciler de bu alanda, artan depolama ihtiyacına karşı işlettikleri tesis ile yeni bir soluk kazandırdı.

Karamanlı genç girişimciler Ahmet Kapar, Fatih Solmaz ve Yüksel Karataş’ın ortaklığını yürüttüğü Dört Mevsim Soğuk Hava İşleme Tesisleri bugünlerde yoğun bir mesai harcıyor.

Sağlıklı gıdaya erişim, günümüzde temel sorunlarından biri haline gelirken, gıdaların üretiminden hemen sonrasında başlayan süreçte tüketim zamanına kadar nitelikleri, özellikleri, kaliteleri değişikliğe uğruyor.

Bu aşamada günümüzde de ‘’Soğuk Zincir’’ tanımı gıda için son derece hayati bir önem arz ediyor.

Karaman’da her yıl Eylül ayı ile başlayan elma hasadı sezonu ve beraberinde soğuk hava depolama tesisleri aralıksız hizmet veriyor.

On binlerce ton ürün için depolama ihtiyacı duyan Karaman’da soğuk muhafaza altında tutulan ürünlerin korunmasında, araman Organize Sanayi Bölgesi yolunda faaliyet gösteren Dört Mevsim Soğuk Hava Tesisi de bunlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor.

İlk etapta hasat edilen ürünler tesislerde koruma altına alınıyor. İşletmecilerde saklama koşullarında ve çeşitli kapasitelerde, üretici ve tüccarla ticareti sağlıyor. Ürün tedariği ile satışı belirlenen ürünler daha sonra bu tesislerden alınarak Pazar yolu ile tüketiciye ulaşıyor.

Sektöre yabancı olmayan ve ilk etapta 3 bin kapasiteli Dört Mevsim Soğuk Hava Tesisleri ile yeni sezonda kapılarını açan genç ortaklar, hasat ve sezonun kazasız ve bereketli bir yıl olmasını temenni ederken, üreticisinden pazarlanmasına kadar bu süreçte sezonda çalışan her kesime de bol kazançlar diledi.

İşletmeciler Ahmet Kapar, Fatih Solmaz ve Yüksel Karataş,

“Kapasitesini artırmayı düşündüğümüz Soğuk Hava tesisimizle bölge halkına hizmet veriyoruz. Sezonla birlikte ürünlerin çabuk muhafaza edilmesine çaba sarf ettiğimiz gibi,  deneyimli personellerimizle hijyenik çalışma koşullarına da özen gösteriyoruz.

Soğuk Depolama tesisimizde bizler,  gıdaların niteliklerini korumakla beraber bozulmadan daha uzun süre saklanmalarına olanak sunuyoruz. Gıda ürünleri üreticiden tüketiciye ulaşana kadar geçen süre içinde mutlaka doğru sıcaklıklarda setlenmiş soğuk odalarda depolanmalıdır.

Soğuk Odada muhafaza edilen gıda ürünleri doğru saklama sıcaklıklarında ve doğru koşullarda muhafaza edildiği takdirde gıdalardaki mikrobiyolojik hareketlilik yavaşlatılıyor ve durma noktasına getiriliyor.

Böylece Soğuk odalarda muhafaza edilen ürünlerin tazelikleri ve kaliteleri korunarak tüketiciye sunuluyor. Bu sebeplerden dolayı Soğuk odaların doğru tasarlanması ve doğru çalışması önemlidir. Soğuk odalar planlanırken hangi ürünün muhafaza edileceği, depolanacak ürün miktarı, saklama sıcaklıkları, ambalajın niteliği, sirkülasyon aralıkları gibi faktörler de dikkatle incelenmelidir. Üreticiler ve gıda tedarikçileri için soğuk odalar işletmelerdeki en önemli birimlerdir. “dedi.

SEKTÖRDE EN ÇOK SIKINTI HASAT ZAMANI İŞÇİ BULMAKTA YAŞANIYOR

Günümüzde yaş sebze ve meyveler, hayvansal ürünler ve su ürünleri gibi çabuk bozulabilir tarımsal ürünlerin üretiminden başlanarak tüketimlerine kadar soğuk ortamlarda muhafaza edilmeleri herkes tarafından biliniyor.

Karaman’da hizmet veren soğuk hava tesisleri, hasatla beraber toplatılan ürünlerle daha yoğun çalışırken, üretici ve tüccarların hasat sezonunda en çok karşılaştıkları sorunların başında işçi yetersizliği göze çarpıyor.

Dış pazarın yanı sıra, ülkemizin elma ihtiyacına önemli bir merkez olarak cevap veren Karaman ve bölgesinde iriliği, lezzeti ve aroması ile ürünlerin sezonu geçirmeden taze toplatılması gerekiyor. Bu kapsamda her yıl artan üretim ve bahçelerdeki verim de işçilerin çalışma performansları ile önem kazanıyor.

Karaman genelinde sektörde hasat zamanı işçi sıkıntısı yaşayan üretici ve tüccarlarda, çareyi çoğu zaman il dışından ve hatta çeşitli bölgelerden işçi aramakla buluyor.

Hasat sonrası soğuk hava tesislerinde korumaya alınan yaş sebze ve meyveler dondurulduğu zaman hücre zarları çatladığından doğal ortamlara getirildiğinde normal özellikleri kaybolmuyor.

Böylece hasat zamanı depolanacak ürünler olgunlaşmış olmakla beraber yeme olgunluğuna erişmeden hasat edilmesi gerekir.

Soğuk hava depolarında en çok muhafaza edilen meyvelerin başında elma geliyor. Bu ürünlerin zedelenmeden toplanması ve ambalajlanması da ayrıca önem arz ediyor.

Paylaş: